Menu
  • slide 14
  • slide10
  • slide11
  • slide12
  • slide13
  • slide2
  • slide3
  • slide4
  • slide5
  • slide6

FB-letterlogo-gr

NIEUWSBRIEF

INTERNATIONAL GLASS PRIZE
The Object
09/06/2012 – 08/10/2012

Initiatief: Private Stichting Charlotte van der Seijs
Locatie en organisatie: GLAZENHUIS

WWW.INTERNATIONALGLASSPRIZE.BE

De 'International Glass Prize' is een driejaarlijkse internationale glaswedstrijd voor kunst en design. In deze eerste editie gaan we op zoek naar HET OBJECT:
"Het Object is dat tastbare ding bestaande uit levenloze materie, beperkt in omvang en het staat, ligt of hangt autonoom in de ruimte. Het is de materialisatie die een functie vervult of een concept vertaalt, maar waarin bovenal de essentie ligt in de intrinsieke kwaliteit." J. MAES (curator IGP / artistiek coördinator GH)

TENTOONSTELLINGEN-IGP01-thumb

ZAND EN GLAS

De stad Lommel is erdoor getekend. Onze ondergrond bevat onmetelijke massa's zand, in dikke lagen gedurende miljoenen jaren opgestapeld, meer dan 220 meter diep. Pas dan vangt de dikke laag van Boomse klei aan. Een meer dan 50 meter dikke laag wit en waardevol kwartszand, door rivieren afgezet, wordt door de mens ontgonnen. De ontdekking ervan bracht economische activiteiten en de zandontginningen sloegen diepe putten in de Lommelse bossen en heidegebieden. Vandaag zijn ze waterrijke natuurgebieden en recreatiezones.

Vlaanderen kende tot voor enkele jaren geen centrum voor glaskunst, hoewel kwartszand de Vlaamse grondstof is, die kunstenaars over de hele wereld inspireert en toelaat glaskunstwerken te produceren. Met de bouw van het GlazenHuis en de oprichting van een Vlaams Centrum voor Hedendaagse Glaskunst promoot de stad Lommel de glaskunst en krijgen ontwerpers en kunstenaars de mogelijkheid om eigen werk tot stand te brengen.

PRIVATE STICHTING CHARLOTTE VAN DER SEIJS

Zij heeft tot doel de activiteiten van het GlazenHuis en van het Vlaams Centrum voor Hedendaagse Glaskunst te bevorderen en het cultureel klimaat in de stad Lommel te stimuleren. Het initiatief – genomen samen met het stadsbestuur en uitgewerkt door het GlazenHuis – om een internationale glaskunstprijs in te stellen, heeft de belangstelling gewekt van talrijke kunstenaars uit vele landen op alle continenten. Het wordt een grensverleggend en grensoverschrijdend initiatief: kunstenaars, wereldburgers. Zo wordt deze internationale prijs een confrontatie van objecten, waarbij kunst een platform wordt voor uiteenlopende inzichten en ervaringen, een verscheidenheid van anders-zijn en anders-denken, een multiculturele beleving, die onze samenleving verrijkt met kwaliteit en diversiteit. Nieuwe horizonten worden afgetast. Met u allen hoopt de Raad van Beheer van de private Stichting Charlotte van der Seijs dat de Internationale Glasprijs een driejaarlijkse traditie mag worden.
Louis VANVELTHOVEN (Ere-burgemeester stad Lommel, stichter Glazen Huis, voorzitter Private Stichting Ch. van der Seijs)

DIGITALE CATALOGUS

Dorp 14b - 3920 Lommel - België
T +32(0)11/54.13.35 - F +32(0)11/55.22.66
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
adrespijl

 logo-lommel

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen, stemt u in met het gebruik ervan. Meer informatie, klik hier.