Menu
  • slide 14
  • slide10
  • slide11
  • slide12
  • slide13
  • slide2
  • slide3
  • slide4
  • slide5
  • slide6

FB-letterlogo-gr

NIEUWSBRIEF

MISSIE

Het GlazenHuis te Lommel profileert zich als Vlaams Centrum voor Hedendaagse Glaskunst. Toch engageert het GlazenHuis zich veel verder dan deze ondertitel laat vermoeden. Het is een dynamisch centrum dat glas wil promoten in al zijn facetten en zich toespitst op alle verschijnings- en gebruiksvormen: Glas in het dagdagelijkse gebruik, glas in design, glas doorheen de geschiedenis, glas in de toekomst, glas binnen de hedendaagse kunst. Vooral dit laatste ‘glas als artistiek medium’ een plaats geven binnen de hedendaagse kunst is één van onze voornaamste doelstellingen.
Het GlazenHuis laat zien dat glas kan zijn wat het wil zijn: object of schilderij, brons of edelsteen, kunst of design, uniek of alledaags, kleurrijk of onzichtbaar.

 ARCHITECTUUR02-thumb

HISTORIEK

In mei 2007 opende het GlazenHuis in Lommel zijn deuren. Voor de regio, maar ook voor het land, betekende dit de start van een uniek en ambitieus project. Het Vlaamse Centrum voor Hedendaagse Glaskunst biedt Vlaanderen de mogelijkheid om zijn glascultuur mondiaal uit te dragen.
Elk jaar huisvest het Vlaams Centrum voor Hedendaagse Glaskunst een drietal unieke tentoonstellingen. Elke groeps- of solotentoonstelling vertrekt vanuit een ander oogpunt en concentreert zich respectievelijk meer op het informatieve, technische, beeldende, conceptuele of thematische aspect van glas. Telkens worden er internationaal gerenommeerde kunstenaars en ontwerpers uitgenodigd, die hun werk komen presenteren.
Ondertussen -6 jaar later- heeft het GlazenHuis, naast talrijke workshops en atelierprojecten, 15 sterk gedifferentieerde tentoonstellingen geëxposeerd met hoogtepunten als ‘De smaak van glas (2010)’, ‘Glascanvas (2011)’  en de ‘International Glass Prize (2012)’.

ARCHITECTUUR

Een glazen kegel met een hoogte van 30 meter torent op bijna doorzichtige wijze uit boven het stadscentrum van Lommel. ’s Avonds is de verlichte kegel een lichtbaken in de avondlucht. Een 6 meter hoge glazen doos en een ondergrondse verdieping herbergen rond de kegel expositieruimtes op drie niveaus. De expositieruimte op de benedenverdieping en op het gelijkvloers staan in direct contact met het glasatelier.

Met het GlazenHuis concipieerde architect Philippe Samyn een stevig statement: een gebouw met een extraverte persoonlijkheid, een gebouw waarin ruimtelijke beleving, de kunst en haar productie in symbiose met elkaar leven en een onlosmakelijk geheel vormen.

COLLECTIE & DONATIES

Naast het werk van internationaal gerenommeerde kunstenaars, designers en jonge talenten toont het museum glasobjecten uit private en openbare collecties zoals de glaskunstcollectie van de stad Lommel. Bijna 20 jaar bouwt de stad, onder advies van de stedelijke kunstcommissie aan een eigen glaskunstcollectie. Prospecties in binnen en buitenland, bezoeken aan galeries, exposities, kunstbeurzen en kunstenaarsateliers, leveren een hedendaagse, uniek en waardevolle stedelijke glaskunstcollectie.

De collectie bevat anno 2013 meer dan 70 kunstwerken van nationale en internationale artiesten Naast de talrijke aankopen schenken kunstenaars en verzamelaars ook graag kunstwerken aan de collectie. De vaste thuisbasis van de stedelijke glaskunstcollectie is naast een aantal publieke ruimten, waaronder het burgemeestershuis, de gaanderij van het Huis van de Stad (Hertog-Janplein 1) zijn. In 2009 werd er een catalogus uitgegeven met een overzicht van de collectie (zie lijst).

COLLECTIE01-Leibovitz thumb   COLLECTIE02-Groot-thumb
 
COLLECTIE03-Van-ZIjst-thumb
   
COLLECTIE04-Price-thumb COLLECTIE05-Rippoles-thumb

Dorp 14b - 3920 Lommel - België
T +32(0)11/54.13.35 - F +32(0)11/55.22.66
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
adrespijl

 logo-lommel

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen, stemt u in met het gebruik ervan. Meer informatie, klik hier.